Galaxia care formează stele pe bandă rulantă e un mister pentru savanți
Astronomii au detectat o galaxie care nu seamănă cu nimic din ce au văzut până acum. Aceasta formează stele cu o viteză absolut incredibilă.
Aflată la o distanță de aproximativ 12,4 miliarde de ani lumină de Pământ, „Galaxia Monstru” dă naștere stelelor de 1.000 de ori mai repede decât Calea Lactee.
Oamenii de știință nu înțeleg foarte bine aceste galaxii vechi – cea de față s-a format la doar două miliarde de ani după Big Bang – dar acum au câteva informații noi care pot explica parțial de ce stelele se formează atât de repede.
Savanții de la Universitatea din Massachusetts Amherst și Observatorul Astronomic Național din Japonia au făcut cercetări cu ajutorul Observatorului ALMA din Chile. Galaxia care poartă numele de COSMOS-AzTEC-1 le era cunoscută oamenilor de știință, dar instrumentele ALMA au reușit să obțină o rezoluție de zece ori mai bună a acesteia.
Observațiile au dezvăluit detalii structurale din interiorul galaxiei care nu au mai fost observate până acum. Datele echipei arată că formarea stelelor este rezultatul unor nori instabili de molecule care se află în galaxie.
Pentru a ajunge la acest rezultate, cercetătorii au căutat modul în care monoxidul de carbon este distribuit în interiorul galaxiei și pe baza lui au creat o hartă a acesteia. Observațiile lor au scos la iveală particule gigantice și dense de gaz care erau suficient de concentrate încât să se prăbușească.
„Am descoperit că există doi nori de gaz, care se află la câțiva mii de ani lumină distanță față de centru”, a declarat coautorul studiului, Ken-ichi Tadaki, de la Observatorul Astronomic Național din Japonia.
Acești nori de gaz pot forma stele extrem de rapid – și s-ar putea epuiza pe parcursul a 100 de milioane de ani. Încă nu este clar cum o galaxie poate acumula atât de mult gaz înainte de perioada în care formează extrem de rapid stele.